Kontakta oss
Företaget
Köpinformation
Frakt 59 kr upp till 20 kg

Tenderum - Mörningstimer

Tenderum - Mörningstimer

Artnr: 710220
Original artnr: -
Lagerstatus: Varan slut tills vidare

+ Meddela mig när varan åter är i lager!

359 kr

st
Klarna

PRODUKTBESKRIVNING

Kött behöver hänga för att bli mört och välsmakande, men det kan vara svårt att veta hur länge. Det är lätt att bli osäker för det man minst av allt vill är att köttet skall bli förstört.

Med en Mörningstimer har du alltid full kontroll över mörningsprocessen och du kan tryggt hänga ditt kött så länge att det får optimal mörhet och smak.

Oavsett hur temperaturen varierar räknar Mörningstimern ut hur långt mörningen har framskridit och beräknar det antal dagar som återstår.

Testad i Jaktjournalen med goda betyg!

Timers drivs av vanliga 1,5V batterier i AAA (LR03) storlek. Vid normal användning håller de i många år.

FAKTA

Här nedan kommer en generell information från Tenderum om att hängmöra kött.

Mörning av kött är en kemisk process där bindväv och andra proteiner i köttet bryts ned av naturliga enzymer. Nedbrytningen gör att köttet både blir mer lättuggat och att smaken utvecklas (jämför t ex med vin och whiskey som också utvecklas i smak av lagring). Ett kött som inte får hänga tillräckligt länge blir segt och smaklöst.

Lite förenklat består en Mörningstimer av en liten dator med en sensor som mäter temperaturen (väggmodellen mäter även luftfuktigheten) var 21:a sekund. Datorn beräknar därefter kontinuerligt mörningen och det uppskattade antalet återstående dygn tills mörningen är färdig och presenterar informationen på displayerna.

Mörningsberäkningen är primärt baserad på konceptet med dygnsgrader, där dygnsgrader beräknas som genomsnittlig temperatur multiplicerat med antalet dygn, så att om köttet har hängt i 40 dygnsgrader uppgår mörningen till 100%. För temperaturer under 4ºC är mörningsberäkningen anpassad efter hur kött möras vid låga temperaturer. Grafen nedan illustrerar hur många dygn köttet behöver hänga för att uppnå 100% mörning vid olika temperaturer.

Om temperaturen är alltför låg, dvs konstant under 0ºC, sker ingen mörning. Mörningstimern varnar då genom att i displayen som visar återstående dagar visa en figur i form av en snöflinga. Antalet återstående dagar kan då ej beräknas och två horisontella streck visas (se bild nedan). I detta fall bör man värma upp hängningsutrymmet alternativt flytta djuret till en varmare plats.

Mörningstimern kan användas både för vilt som skjutits och för tamboskap som slaktats och för alla typer av djur som skall hänga, dvs både däggdjur och fåglar.

Beräkningen av antalet återstående dygn baseras på dygnsmedeltemperaturen sedan Mörningstimern startades. Beräkningen av den återstående tiden gör det lättare att planera när styckning skall ske. Observera att antalet återstående dygn kan ändras om temperaturen i hängningsutrymmet ändras.

Om du vet att du har haft god hygien vid hanteringen av köttet kan du mycket väl låta mörningen pågå till t ex 150%, motsvarande 60 dygnsgrader. Hur välhängt kött man vill ha är en smaksak. Med en Mörningstimer kan du lätt prova dig fram till hur du vill ha ditt kött. Mörningstimern fortsätter beräkna mörningen upp till 200% för att därefter automatiskt stängas av i väntan på nästa mörningstillfälle.

Mörningstimern kan även följa med det styckade köttet (gärna förpackat i plastpåsar) och ställ allt i ett svalt utrymme. Köttet fortsätter att möras tills det fryses ned och Mörningstimern fortsätter att beräkna mörningen och återstående antal dygn tills mörningen är färdig. På det här sättet slipper man att frysa in ej färdigmörat kött utan kan vänta tills mörningen är klar.

Metoden kan användas både då man tvingas stycka innan köttet är färdigmörat, vilket inte är ovanligt vid älgjakt, samt för kött som passar att möras i styckat skick som viss fågel (se bild nedan).

Samma Mörningstimer kan användas för att mäta mörningen av flera djur så länge de har skjutits eller avlivats samtidigt och hänger i samma utrymme. Om man skjuter eller avlivar ett nytt djur någon eller några dagar efter det första, kan man notera mörningen i % när man hänger in nästa djur och låta mörningen för det djuret pågå motsvarande längre, så att om mörningen är 18% när man hänger in sitt andra djur skall mörningen för det djuret uppgå till 118% innan det är färdigt. Alternativt använder man flera Mörningstimrar för att övervaka djur som skjutits på olika dagar.

Tenderum - Mörningstimer

BUTIKENS OMDÖME

Nedan information är hämtad från tillverkaren, vi tycker den beskriver på ett bra sätt varför man ska använda en Möringstimer. Det är en produkt som får goda betyg från våra kunder.

Efter att ett djur skjutits eller avlivats skall det passas, dvs öppnas och tömmas på buk- och bröstorgan. Passningen hjälper till att sänka temperaturen på kroppen och hindrar att tarmbakterier påverkar köttet. Vid passning är hygienen viktig för att inte bakterier i onödan skall spridas till köttet. Händer och kniv skall vara rena och om man använder plasthandskar minskar risken för bakterieangrepp ytterligare.

Kroppen kan sedan hängas både med och utan skinn. Om djuret är skjutet och skottet har träffat så att köttet förorenats av tarmbakterier är det dock en fördel att först flå kroppen så att föroreningarna kan avlägsnas.

Man bör undvika att kyla ned kroppen för snabbt efter skottet eftersom köttet annars kan drabbas av så kallade kylsammandragningar. Kött som drabbats av kylsammandragningar blir hårt och segt och går ej att möra. Under de första 12 timmarna bör köttets temperatur därför inte understiga 10ºC. Om det är kallt vid skottillfället kan det därför vara bäst att vänta med att passa speciellt mindre djur och även dröja med att flå kroppen för att därigenom hålla köttemperaturen tillräckligt hög.

Hängningen av djuret bör ske i ett utrymme som uppfyller ett antal krav. Inga djur eller insekter får komma åt köttet, vilket enklast löses genom att låta djuret hänga i en viltpåse.

Hängningsutrymmet måste också ha en temperatur som varken är för låg eller för hög. Temperaturen måste vara över noll grader för att mörning skall ske och vid alltför höga temperaturer ökar risken för att för människan skadliga bakterier skall föröka sig.

En tredje viktig faktor är luftfuktigheten. En för hög relativ luftfuktighet, över ca 85%, ökar risken för bakterie- och svampangrepp. Låg luftfuktighet har ingen negativ effekt annat än att köttet kan förlora mycket vatten.

Är jag garanterad ett bra resultat om jag använder en Mörningstimer?

Nej, även om Mörningstimern ger mycket värdefull information om hur långt mörningen har framskridigt bör man även använda lukt och syn för att bedöma köttkvaliteten. Kombinationen av lukt och syn, erfarenhet och kunskap, samt en Mörningstimer som beräknar mörningen ger tillsammans den bästa förutsättningen för ett mört och smakrikt kött.

 

Art. nr. ST-127941
Ryggsäck Ripjakt 35L
800 kr
Prisvärd och anpassad klassisk jaktryggsäck för ripjakten på fjället.
Art. nr. PW-3126
Pinewood Skjorta Dallas REA
289 kr
Behagligt mjuk flanell i snyggt mönster från Pinewood.
Art. nr. DI-925500
Liten Lättviktsyxa
165 kr
Liten och smidig yxa att ha med i ryggsäcken, skotern eller vandring.
Art. nr. ST-29880
Fällkniv Hagelpatron
99 kr
En rolig och fungerande fällkniv för den jaktintresserade. Lika skaft som liknar en kaliber 12 hagelpatron.
Art. nr. 901015
Grilljärn För Öppen Eld
399 kr
Grilljärn med skyddspåse för kött, hamburgare, korv med mera. För att brukas över öppen eld.
Art. nr. LF-98000-H1640-A
Hogue Stock Anpassad Husqvarna 1640 Alu
4675 kr
Houge Stock som är anpassad för Husqvarna 1640 modell med Aluminium underbeslag. Med denna kolv får ditt vapen en helt ny ergonomi och greppvänlig yta. Enkel att montera.
Art. nr. SP-HN2314500005H
Sportec Luftgevärskulor 4,5 mm
69 kr
Standard luftvapenkulor av HN Sport. Mycket fina, prisvärda och väl skjutande luftgevärskulor.
Art. nr. DI-AN-3115
Suprasel Nitritsalt 2,5 Kg
149 kr
Nitritsalt, salt med 0,6% Nitrit. För att torka kött och röka kött. Salt med Nitrit används av charkindustrin vid förädling av nöt och viltkött.
Startsida
Art. nr. ST-691341
Dubbel Vapenrem Camo Neoprene
495 kr
Stabil och smidig D dubbel Vapenrem i Camo Neoprene. Remmar i nylon. Enkel att montera och ta bort. En fin och praktisk gevärsrem till ett mycket bra pris. Bär ditt vapen smidigt.
Startsida
Art. nr. PW-50850569
Pinewood Friluftsbyxa Caribou Copper REA
489 kr
Modern och praktisk friluftsbyxa från Pinewood med behaglig passform. Tillverkad i Pinewoodas slitstarka vattenavvisande TC-Lite material.
Startsida
Art. nr. ST-711001
Grillgaller Eldstad Litet
225 kr
Grillgaller med utfällbara ben för eldstaden, enkelt litet och lätt att ha med.
Startsida
Art. nr. DI-905450
Roster Grillplats Utomhus
389 kr
Roster för att ha på utegrillplatsen. Ger bättre förbränning och minskar röken.
Startsida
Art. nr. ST-127941
Ryggsäck Ripjakt 35L
800 kr
Prisvärd och anpassad klassisk jaktryggsäck för ripjakten på fjället.
Startsida
Art. nr. DI-22550
Kulfångare Luftgevär Standard
129 kr
Kulfång för luftvapen, avsett för standard 14x14 cm måltavlor. Stabil och och hållbar konstruktion.
Startsida
Art. nr. DI-503755
Grön Mössa med Skärm Jägarmössan
169 kr
Grön mössa med kepsskärm. Utmärkt jägarmössa att ha på jakten när temperaturen börja går ner och den tidiga morgonsolen visar sig. Går att dra ner över öronen. Jaktgrön tillverkad i Akryl.
Startsida
Art. nr. LA-1480-7
Lafayette SMART 31 MHz Jaktpaket BL
3000 kr
Lafayette Smart är en innovativ jaktradio som har mångt fler funktioner än ändra tidigare radiomodeller. Denna radio har inbyggd BlueTooth. Radion är tystare, smartare och säkrare i sin kommunikation. Den är extremt strömsnål och har hölje i metall.